Stadswandeling(en) door het historisch centrum van Amsterdam

Assortiment 


 

Historische Stadswandeling


Wandelen door de historie van Amsterdam 

Bijna iedere Nederlander weet wel iets te vertellen over Amsterdam. Er is echter veel meer. Weet u bijvoorbeeld waarom Amsterdam gebouwd is op de locatie in het land waar het nu nog steeds ligt? Onze gids weet dat wel en hij weet nog veel meer. Hij heeft een grondige studie gemaakt van de geschiedenis van Amsterdam. Gebaseerd op feiten maar doorspekt met grappige en interessante anekdotes voert hij u gedurende meerdere uren langs de bekende plekjes in die mooie oude stad. Dat is niet alles want hij gaat met u ook naar plekken waar zelfs menig Amsterdammer nog nooit geweest is. Bijzonder is dat er naast de oude geschiedenis ook voor de nieuwe geschiedenis aandacht is. 

Om maar even twee uitersten te noemen. Weet u hoe Rembrandt in contact kwam met zijn toekomstige echtgenote, Saskia van Uylenburgh, toen deze in Leeuwarden woonde? 

Weet u wat de krakers uit de 20e eeuw betekend hebben voor de stad? Tijd om meer te ontdekken en deel te nemen aan de wandeling. 

(tekst Ria Bitter)

 

 

 

Joods verleden

De Joodse gemeenschap is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Amsterdam. Enig idee wanneer de eerste Joden zich in de stad vestigden en waarom ze dat deden? 

U kunt zich vast niet aan de indruk onttrekken dat de Joden die zich in het oostelijke deel van de stad vestigden vanaf het begin een gesloten gemeenschap vormden. Er zijn dingen die wellicht ook u verbindt met deze gemeenschappen. Denk aan de handel, de religie en voor sommige groepen specifieke kleding. Gewoontes al dan niet op religieuze gronden en de desastreuze gevolgen van de tweede wereldoorlog. In de loop der eeuwen kwamen meer Joodse namen in het straatbeeld van Amsterdam voor. Een mooi voorbeeld is het Mr. Visserplein  Henri Polaklaan. 

Jiddische uitdrukkingen werden onderdeel van het Amsterdamse dialect. De gids voert u langs plekken waar het Joods verleden nog steeds goed waarneembaar is. Wist u overigens dat de bijnaam van Amsterdam - Mokum - het Hebreeuwse woord voor plaats is?  

Een goed opgeladen smartphone of tablet is tijdens deze tour een welkome aanvulling.

(tekst Ria Bitter)